Klasika – tai kas amžinai madinga! Jei prijaučiate šiam stiliui, jį pasirinkdami niekada neprašausite, nes namuose sukursite solidžios elegancijos įspūdį. Apie šio stiliaus ypatumus ir kaip jį susikurti savo namuose kalbamės su interjero dizainere Diana Ginaitiene.

Kodėl jums patinka kurti klasikinio stiliaus interjerus?

Pirmiausia norėčiau pradėti nuo to, kad klasikinis stilius yra vienas populiariausių stilių visame pasaulyje dėl savo nepavaldumo laikui, išliekamosios vertės bei išskirtinės kokybės daiktų. Šis stilius neturi galiojimo laiko.

Šiais laikas tikrąją klasiką keičia vis labiau populiarėjanti lengvesnės klasikos interpretacija – moderni klasika, kuri pasižymi šviesesnėmis spalvomis, lengvesnėmis formomis, stilingais baldais, elegancija.

Kokie klientai dažniausiai renkasi klasikinio stiliaus interjerą?

Klasikinio stiliaus interjerą renkasi solidūs, finansiškai gerai apsirūpinę, aukštesnį visuomenės statusą turintys žmonės, kurie vertina kokybę, išskirtinumą, prabangą bei namuose siekia sukurti visapusišką harmoniją.

Kuo pasižymi klasikinis interjeras?

Klasikinis interjeras pasižymi elegantiškais dekoratyviniais elementais, primenančiais didybę antikos laikais. Klasikoje svarbi simetrija, proporcijos, natūralumas. Klasikinis interjeras dažnai turi „sunkumo ir brangumo“ pojūtį, kuomet naudojami masyvūs rankų darbo baldai, natūralus tamsus medis, marmuras, aksomas, krištolas, aukso elementai. Tai interjeras, kuriame vietą randa meno kūriniai, vazos, žvakidės, veidrodžiai, knygos.

Kaip susikurti klasikinio interjero virtuvę?  

Klasikiniame interjere virtuvei skiriamas labai didelis dėmesys. Ši vieta tarsi namų dėmesio centras, kuris sujungia likusių namų interjerą. Kuriant klasikinio stiliaus virtuves galimybės leidžia susieti klasikos elementus su naujausiomis technologijomis ir gauti puikų rezultatą. Klasikinėms virtuvėms naudojamas medžio masyvas gali būti dažomas, sendinamas, paauksuojamas, frezuojamas. Virtuvėms naudojamos žemės spalvos, nuo tamsiai rudų, smėlio, gelsvų atspalvių iki baltos, žalsvos ar pilkšvų tonų. Natūralus akmuo taip pat neatsiejama tokios virtuvės dalis, naudojamas virtuvės stalviršiams bei sienelėms. Kuriant klasikinę virtuvę svarbu laikytis klasikos taisyklių, naudoti tradicines medžiagas, laikytis simetrijos, rafinuotų linijų.

Kokie klasikinio interjero pranašumai/trūkumai lyginant su kitais interjero stiliais?

Pagrindinis klasikinio stiliaus pranašumas, kad šis stilius amžinai madingas, tai tarsi investicija perduodama iš kartos į kartą. Toks stilius turi didesnę išliekamąją vertę, ko pasėkoje  turtas gali būti brangiai parduotas. Na o didžiausias trūkumas turbūt kaina. Tai brangiai kainuojantis stilius, kurį sau leisti gali tikrai ne daugelis. Kiti stiliai lyginant su klasika turi galiojimo laiką, o besikeičiančios interjero tendencijos gali jūsų interjerą paversti nebemadingu, ko išvengsite renkantis klasiką.

Kokio stiliau virtuvės interjeras būtų jūsų svajonių namuose? O jei jau turite, gal galite pasidalinti kaip atrodo?

Visada žinojau, kad mano svajonių namai bus klasikinio stiliaus, tad tokį interjerą ir susikūriau. Labai vertinu kokybę bei eleganciją, tad savo virtuvei pasirinkau ąžuolo masyvo virtuvės baldus, kurie yra frezuoti, dažyti, naudota aukso patina. Virtuvės stalviršiui, salai bei sienelei naudojau natūralų granito akmenį, kuris yra tvirtas, ilgaamžis bei labai praktiškas. Nors virtuvė nėra didelė, tačiau labai patogi ir funkcionali.

Kaip teigia interjero dizainerė Diana Ginaitienė, nusprendę savo namuose susikurti klasikinį stilių – turite būti pasiruošę investuoti daugiau. Tačiau net ir turėdami ribotą biudžetą, galite susikurti savo svajonių namus, nes visada galima rasti alternatyvų. Pavyzdžiui, stalviršiui ir sienelei naudoti laminuotus akmens dekorus, kurie yra labai išraiškingi, o savo tekstūra sukuria natūralumo pojūti. Tuo tarpu fasadams galima naudoti medžio dulkių plokštę – frezuoti ir dažyti Jūsų pasirinkta spalva. Tad jei iš tiesų norite klasikos savo namuose, pirmyn į alternatyvų paieškas!