Virtuvė – labai svarbi namų dalis, kurioje praleidžiame nemažai laiko, čia vyksta atviri pašnekesiai prie puodelio karštos arbatos ar kavos, rytinis šurmulys pusryčiaujant ar smagios vakarienės su draugais ir artimaisiais. Dažniausiai kurdami šios erdvės interjerą tikimės, kad juo džiaugsimės ne vienerius metus, tad labai svarbu pasirinkti ne tik tai, kas Jums gražu, bet ir tai, kas labiausiai tinka Jūsų namų erdvei. Gana dažnai iškyla dilema, blizgią ar matinę plokštę naudoti virtuvės fasadui? Šiuo klausimu sunku patarti, nes abi plokštės gražios, tačiau virtuvės interjere sukuria skirtingus pojūčius, apie tai paklausėme interjero dizainerės Rūtos Vaškelytės- Zaveckės.

Kas madingiau šiuo metu: blizgi ar matinė plokštė?

Šiomis dienomis vyraujančių tendencijų pagrindinė mintis ir siekis yra užtikrinti, kad šiuolaikinio dinamiško žmogaus dienotvarkėje kuo mažiau laiko būtų skirta kasdieninės rutinos darbams. Nors ypač vertinamas natūralumas, tekstūra ir pirmenybė teikiama matiniams paviršiams, blizgi plokštė taip pat nėra išbraukiama iš dizainerių sąrašo.

Kaip manote, ar ilgainiui matinė plokštė pakeis blizgią?

Manau ryškaus šių pozicijų pasidalinimo niekada neatrasime, nes blizgių ir matinių paviršių panaudojimas nėra tik mados tendencija. Pasirinkus atitinkamą paviršių galima sukurti atitinkamą nuotaiką, erdvės gylį ir sustiprinti kuriamo interjero stiliaus charakterį.

Kuo ypatinga matinė plokštė ir ką ji suteikia interjerui?

Matiniai paviršiai puikiai atsiskleidžia išskirtinių subtiliai prabangių interjerų visumoje. Jų šiltas ir glotnus lyg satino paviršius suteikia aptakų vaizdą virtuvėms, kurios neturi erdvės atribojimų nuo kitų patalpų, tokių kaip svetainė ar valgomasis. Taip pat matinė plokštė naudojama Provanso ir Skandinaviško stiliaus interjeruose.

Kuo ypatinga blizgi plokštė ir ką ji suteikia interjerui?

Blizgūs paviršiai labai gelbsti mažose erdvėse, nes stiklo ar akrilo paviršiams būdingas blizgumas sukuria gylio efektą, atspindžiai suardo aiškų erdvių suvokimą, todėl patalpos atrodo šviesesnės ir erdvesnės. Jos ypatingai tinka moderniuose interjeruose. Kai kurios blizgios plokštės yra dengiamos Specialia UV technologija, kurios dėka paviršiai tampa tvirti ir atsparūs įbrėžimams, o tuo pačiu ir praktiški. 

Kas praktiškiau virtuvėje: blizgi ar matinė plokštė?

Tai labai individualu. Kokybiški matiniai produktai, ant kurių paviršiaus nelieka pirštų antspaudų, yra neįnoringi ir ilgiau atrodo tvarkingi, tačiau, atsiradus poreikiui, tokių paviršių valymas gali užtrukti ilgiau. Tuo tarpu ant blizgių paviršių gali greičiau pasimatyti apnašos, dulkės ir pirštų antspaudai, tačiau ši plokštė ypač lengvai ir greitai valoma paprastu universaliu valikliu ir šluoste.

Jei klientui patinka tiek blizgi, tiek matinė plokštė ir jis negali pasirinkti vienos, ar galima šias plokštes derinti tarpusavyje?

Žinoma, plokštes galima derinti tarpusavyje. Šiomis dienomis ypač išryškėjusi kryptis – šaltą modernumą pagyvinti originaliomis detalėmis. Toks paviršių miksavimas ir jų derinimas tarpusavyje virtuvei suteiktų individualumo, tačiau viskas turėtų būti derinama skoningai, o galutinis rezultatas atrodyti neperkrautas.

Kaip tai tinkamai derinti blizgią ir matinę plokštę viename interjere ir kokį efektą tai suteikia?

Pastebėjau, kad šiais metais interjeruose džiugino skoningos Art Deco stiliaus detalės, manau ir kitais metais ši tendencija nesusilpnės, tad galima tuo pasinaudoti ir dekoratyvumą drąsiai perkelti į virtuvės baldų dizainą. Pasitelkus geometrinius elementų suskaidymus galima sukurti ritmišką pasikartojimą, arba imituoti kelių durelių „įrėminimą“, o pridėjus skoningas išskirtinio dizaino rankenėles gautume netradicinį individualų virtuvės projektą.

Kokiai plokštei Jūs teikiate prioritetą kurdama interjerą? Kodėl?

Aš dažniausiai  renkuosi matinę plokštę, būtent dėl jos subtilumo, spalvų tono gilumo ir glotnaus satininio paviršiaus efekto.

Kokia būtų Jūsų svajonių virtuvė – blizgi ar matinė?

Mano svajonių virtuvėje vyrautų matiniai paviršiai. Išryškinčiau dabar ypač madingą akmens tekstūrą ir kaip kontrastą gilesniam reljefui naudočiau matinę glotnią plokštę, didelį dėmesį skirčiau funkcionalumui, bei individualioms detalėms, kas padėtų atskleisti interjero charakterį.

Tikimės, kad interviu su interjero dizainere Rūta Vaškelyte-Zavecke padėjo apsispręsti. Dabar svarbiausia atsakykite sau: kokią atmosferą norite sukurti virtuvėje, o tada jau bus lengva pasirinkti blizgi ar matinė plokštė jums padės tai įgyvendinti.