Norite modernios virtuvės su ryškiu akcentu? O gal su lengvu prabangos prieskoniu? Tuomet metalizuoti dekorai yra kaip tik tai, ko Jums reikia. Tikru aliuminio lakštu dengtos laminuotos medžio drožlių plokštės tinka įvairaus stiliaus interjerui, kuriam savo spindesiu suteikia daugiau stilingumo. Tačiau neretam renkantis tokį gana ryškų akcentą kyla dejonių: ar vis dar bus madinga po kelių metų? Kaip prie tokio dekoro derinti kitas baldines medžiagas, furnitūrą bei šviestuvus? Į šiuos ir kitus klausimus sutiko atsakyti ir savo patirtimi su Jumis dalinasi interjero dizainerė Donata Granata.  

Ar metalizuoti dekorai patenka į šiuo metu vyraujančių virtuvės interjero tendencijų sąrašą?

Metalizuotų  paviršių naudojimas, manau, labiau priklauso nuo interjero stiliaus ar stilių derinimo. Yra interjero stilių kurie yra „pamatiniai“, jie stovi ir dar stovės ilgai. O aplink juos raizgosi mados tendencijos, naujausios technologijos ir dizainerių kūrybiškumas. Taip atsiranda nauji stiliai ir sukuriami išskirtiniai interjerai. Man visada bus madingi metalizuoti paviršiai.

Aš nesivaikau tendencijų. Turėti  asmeninį stilių, braižą ir skonį  man yra svarbiau. Neturiu taisyklės būtinai naudoti madingiausias apdailas projekte. Mados ateina ir išeina. Iš naujausių mados vėjų pasiimu tai kas man patinka. Nors gerai, kad yra mados, jos duoda progą kūrybiniam varikliukui labiau suktis, nesimarinuoti esamame laike, o judėti į priekį. Mados tendencijos reikalingos, tik manau, reikia jas naudoti taip, jog interjeras po keleto metų neatrodytų neskoningas ir pasenęs. Greičiausiai klientai kas 5 metus naujų virtuvių negamins. Todėl mano užduotis, pagal situaciją, užduotį ir projektą, užbėgti laikui už akių.

Kuo ypatingas metalizuotas dekoras? Kodėl jį renkatės savo interjeruose?

Metalizuotus dekorus interjere naudoju kaip akcentą. Tokie dekorai tinka tiek urbanistinio, tiek modernios klasikos ar kitokio stiliaus interjeruose.

Metalizuotas dekoras gali būti naudojamas bet kuriame interjero stiliuje. Pvz. virtuvės baldas gali būti visas  tik iš vario spalvos dekoro kokiame nors interjere kur dominuoja betono  apdaila:  grindys, lubos, sienos. O prie tokio derinio dar galima pakabinti arba labai klasikinį arba atvirkščiai, minimalų, modernų šviestuvą. Mano skoniu interjere kontrastai arba eklektika yra būtina, kitaip interjeras yra monotoniškas ir be charakterio.

Metalizuotus paviršius renkuosi todėl, kad mano asmeninis stilius ir estetikos pojūtis natūraliai linksta  link įdomesnių apdailų, tokių kaip metalas, betonas, grubus tinkas, jūros nugludintas medis, surūdiję ir sendinti paviršiais. Mėgstu tokias „raw“ medžiagas derinti su „švaresniais“ ir kontrastingais daiktais.

Kur dar be virtuvės interjero naudojate metalizuotus dekorus? Ar yra kokie ribojimai, kur juos galima naudoti kur ne?

Kaip ir bet kuris kitas dekoras metalizuotas dekoras gali būti naudojamas įvairiose erdvėse, patalpose, taip pat gaminant bet kokios paskirties baldus, tiek virtuvės baldus, tiek spintas, komodas ir pan. Žinoma, reikia atkreipti dėmesį  į dekoro specifikacijas ir gamintojo rekomendacijas kur negalima naudoti. Kiek reikia metalizuoto paviršiaus interjere  arba kuriant baldą  nėra taisyklių.

Viskas priklauso nuo sugalvotos idėjos, tai yra kaip derinamas dekoras  su kitomis medžiagomis ir ar galutinis rezultatas atrodo skoningai išpildytas, ar jaučiama visuma, ar tas dekoras įsilieja į interjerą ar atrodo kaip nereikalinga detalė. Dažniausiai darau taip: pasitikrinu ar suprastėtų bendras vaizdas atėmus kažkokią detalę, apdailą ar baldą iš sugalvoto interjero. Jeigu be to interjeras atrodo blogiau, detalė turi likti, ir atvirkščiai.

Kodėl metalų dekorai naudojami virtuvių interjere? 

Metalų dekorai virtuvės interjere gali būti naudojami dėl kelių priežasčių. Viena iš jų – klientams pakankamai  svarbus biudžetas. Metalizuotas dekoras tinka kaip pigesnė alternatyva tikram pvz. variui ar žalvariui. Metalizuotą dekorą perki jau paruoštą, reikia tik supjauti, užlaminuoti briaunas ir baldas beveik pagamintas. Naudojant  tikrą  metalo lakštą pats darbas kainuos brangiau, o ir laiko sugaišite daugiau: reikia ieškoti kas turi stakles ir vežti išpjauti, po to klijuoti, ir galvoti kaip primontuoti prie norimo paviršiaus ir konkrečios vietos. Tai labai svarbus aspektas, kurį reikėtų įvertinti planuojantis laiką ir pačio gaminio bei viso interjero įgyvendinimo logistiką.

Kita priežastis, metalizuotas paviršius nesioksiduoja, yra  paprasčiau prižiūrimas negu tikro metalo apdailos. Bet vėl gi, viskas priklauso nuo interjero ar baldo idėjos. Kažkas nori matyti  senėjimo ir oksidavimosi  žymes, kažkas visada nori turėti lygų, švarų metalizuotą paviršių.

Kaip teisingai naudoti metalų dekorus virtuvėje? Ar yra taisyklės, kokią virtuvės interjero dalį gali užimti metalizuotas dekoras?

Ta sąvoka apie derinimo taisykles man nelabai patinka. Aš esu prieš taisykles, o labiau už „lipimą iš bet kokių rėmų“.  Manau, kad skonio kaip ir talento neišmokysi. Arba dera, arba ne. Arba yra visuma, arba ne. O derėti gali kartu ir nesuderinami dalykai. Klientams dažnai sakau: „turi derėti, bet nederėti, būti skirtinga, bet kartu atrodyti lyg sukurta vienas kitam“. Kitu atveju interjeras atrodo neįdomus, monotoniškas – kaip iš masinės gamybos gamyklos.

Gal tik nereikia visko per daug suderinti. Pavyzdžiui, grindys, palangės, durys ir dar virtuvės spintelės neprivalo būti tos pačios medienos ir to pačio atspalvio. Arba sofa, užuolaidos ir salos kėdės to paties audinio… Aš takius „derinimus“ vadinu – „uniforma“.  Niekas jų nemėgo mokykloje, turbūt… Aš už individualumą ir saviraišką! Taip pat neprivaloma derinti metalizuotas detales, auksas tik su auksu, chromas su chromu, juoda su juodu, ir pan. Toje pačioje erdvėje gali būti naudojami skirtingi metalo paviršiais ir detalės, pvz. chromuotas maišytuvas su auksiniu dekoru ir žalvario rankenėlėmis labai gražiai atrodo.  

Interjere svarbu ne tik vaizdas akims, lygiaverčiai yra svarbu ir pojūtis. Todėl  turi  būti  skirtingos faktūros, skirtingos tekstilės, skirtingi spalvų tonai ir atspalviai, kad ir labai nežymūs ir nekontrastingi. Bet jie suteikia gilumo, gyvumo įspūdį interjerui. O kas yra derinama, priklauso nuo dizainerio stiliaus, skonio turėjimo ir suvokimo bei interjero idėjos.

Pradėti derinti apdailas ir detales patarčiau pirmiausia sugalvojant interjero ar baldo idėją, apsibrėžiant bendrą koloritą. Tai gali būti atspirties taškas kaip toliau bus derinama visa kita.

Metalizuotus dekorus  galima derinti sukuriant ryškų, įspūdingą, dėmesį traukiantį kontrastą tarp tamsių ir šviesių, ryškių ir pastelinių apdailų. Pavyzdžiui, varis su sodriais žalsvais, pilkais, melsvais atspalviais sukuria ryškesnį kontrastą, nes priešingos spalvos. O naudojant varį su tos pačios spalvų paletės atspalviais, pvz. ruda, rusva, ochra, bordo ir pan., turėsime ramesnį, ne tokį kontrastingą derinį.

Virtuvės interjerui, pavyzdžiui, aukso spalvos metalizuotas dekoras gali suteikti prabangos įspūdį. Auksinis dekoras tinka prie visų spalvų fasadų. Gali būti baltas frezuotas klasikinis fasadas suderintas su lygiomis, moderniomis aukso spalvos durelėmis, stalčiais ar kitomis detalėmis. Arba juodas, urbanistinis, modernus, šiurkštus, rievėtas medžio imitacijos fasadas su nedidele dalimi blizgaus aukso spalvos metalizuoto paviršiaus. Bet kokiame virtuvės interjere būtina skoningai suderinti visas medžiagas: fasadą,  stalviršį, rankenėles ir kitas detales, baldus bei apšvietimą. Kaip sakoma „velnias slypi detalėse“.

Kaip virtuvės interjero nepaversti kiču?

Kičas kičui nelygus. Yra labai gero skoningo kičo, kuris man patinka. Yra tiesiog erdvės apstatymas baldais su viskuo ką pamatei pas draugus, kaimynus ar internete, negalvojant ar tai yra tinkama tau, tavo charakteriui, gyvenimo būdui ir konkrečiai erdvei.

Galiu kalbėti tik už save, atstovauti savo asmeninę stilistiką ir estetiką. Nes visame pasaulyje yra nemažai dizainerių kurie su tuo ko aš nedarau gali sukruti kažką įspūdingo.

Mano taisyklė yra nederinti daug spalvų. Taip pat nederinti kartu kontrastingų pagrindinių „spalvų rato“, pavyzdžiui, mėlynos ir geltonos, žalios ir oranžinės ir pan. Nors visada yra „bet!“ ir „niekada nesakyk niekada!“. Negali apsiriboti tokiomis taisyklėmis, kitaip stovėsi vietoje ir neprogresuosi kaip kūrėjas, dizaineris.

Dažniausiai kuriant interjerą man natūraliai atsiranda kažkoks ryškesnis akcentas, tokia jau mano stilistika. Tai galėtų būti ir metalizuotas fasadas.

Kokia yra jūsų svajonių virtuvė? O galbūt ją jau turite? Ar ten galėtume rasti metalizuotų dekorų?

Mano svajonių virtuvė kiekvieną sezoną yra vis kita. Dizainas ir apdaila skiriasi pagal nuotaiką, metų laikus ir pasvajojimus, jeigu gyvenčiau kur visada šilta. Metalizuotų paviršių manau ten tikrai atsirastų, gal net gi ir kičo bei nesuderinamų daiktų.

Tikimės šis išsamus pokalbis su interjero dizainere Donata Granata apie metalizuotus dekorus suteikė daug naudingos informacijos, o galbūt padėjo apsispręsti dėl būsimos virtuvės spalvų derinio.