Įsirenginėjant naują virtuvę kyla daugybė klausimų, pradedant erdvės  išplanavimu baigiant medžiagų pasirinkimu. Pastaroji dilema turi atitikti du svarbius kriterijus – medžiagų derinys jums turi patikti ir būti praktiškas, atsižvelgiant į naudojimosi virtuve intensyvumą.

Šįkart aptarsime jums itin aktualų klausimą: „Kuo užpildyti tarpą tarp viršutinių ir apatinių virtuvės spintelių?“, kuriam atsakyti į pagalbą pasikvietėme interjero dizaino studijos „Deform space“ komandą bei interjero dizainerę Eveliną Delekaitę. Jie ne tik turi puikų estetikos pojūtį, bet ir nusimano apie praktinius medžiagų naudojimo virtuvėje aspektus. Todėl informacija tikrai verta Jūsų dėmesio!

Trys dažniausi erdvės užpildymo būdai

Interjero dizaino studijos „Deform space“ komanda ir interjero dizainerė Evelina Delekaitė  išskyrė kelis interjeruose dažniausiai matomus šios erdvės užpildymo būdus, tai – plytelės, veidrodis arba stiklas bei HPL sienelė. Pasak erdvių kūrėjų, kiekvienas iš išvardintų būdų gali padėti sukurti gražų estetinį vaizdą, tačiau reikia atkreipti dėmesį ir į naudojamų medžiagų praktiškumą.

Pasak pašnekovų, norintys prabangos įspūdžio ir vizualiai didesnės patalpos renkasi veidrodį arba stiklą, kurie suteikia gana plačią kūrybinę laisvę: juos galima matinti ar tonuoti, o po stiklu palikti matomą audinį, tapetus bei  įvairius spausdintus dekorus. Tačiau jų priežiūra nėra iš lengvųjų, veidrodis ar paprastas stiklas gali braižytis, ant jo lieka pirštų antspaudai, matosi net menkiausi nešvarumai. Žinoma, galima rinktis grūdintą stiklą, kuris atsparus smūgiams, karščiui ir drėgmei. Tačiau visi šie variantai gana brangūs ir sudėtingai montuojami, dažniausiai tai daroma tik po virtuvės spintelių sumontavimo.

Kitas sprendimas – plytelės, „Deform space“ pažymi, kad jų pagalba į virtuvės interjerą galima įvesti emociją ir spalvą bei rasti begales jų panaudojimo būdų. Pasak interjero dizainerės Evelinos Delekaitės, tai bene pigiausias būdas užpildyti tarpą tarp viršutinės ir apatinės spintelės. Be to, jos lengvai valomos ir prižiūrimos bei yra atsparios drėgmei. Tačiau pašnekovai pastebi, kad pasitaikius stipresniam smūgiui keramikinės plytelės gali skilti, matosi plytelių sujungimo siūlės, kuriose kaupiasi nešvarumai, riebalai, o tarpus gana sunku išvalyti, tai sukuria prastą estetinį įspūdį. Be to, plytelės ne visada tinka prabangiems virtuvės interjerams.

HPL sienelės – praktiškas ir estetiškas sprendimas

Norintiems praktiško ir estetiško sprendimo, kuris tiktų įvairaus stiliaus interjerams dizaineriai siūlo rinktis HPL sieneles. Pasak interjero dizainerės E. Delekaitės, tai sprendimas turintis labai daug galimybių. Naudodami tokį patį dekorą kaip ir stalviršis,  išlaikysite vientisumą, o rinkdamiesi kontrastingą dekorą, HPL sienelę paversite virtuvės akcentu. Dizainerė pažymi, kad patogu ir tai, jog sienelė montuojama kartu su visais virtuvės baldais, todėl nereikės laukti ir galutinį rezultatą matysite iškart. Be to, galima rinktis iš itin plataus dekorų asortimento. Ši medžiaga išsiskiria savo praktiškumu – yra atspari vandens ar garų poveikiui, karščiui, trinčiai, braižymams. Todėl Jums bus ypatingai lengva ją prižiūrėti. Tiesa, didesnėse virtuvėse gali reikėti detalių sujungimo, tačiau jis atliekamas taip kruopščiai, kad jo net nepastebėsite.

Rečiau pasitaikantys erdvės užpildymo būdai

Egzistuoja ir kiti, rečiau pasitaikantys, tarpui tarp spintelių užpildyti skirtų medžiagų pasirinkimai – tai natūralaus ar dirbtinio akmens dekoras bei metalas. Akmens dekoras yra labai prabangus, solidus ir ilgaamžiškas pasirinkimas, tačiau brangus ir dažniausiai pradedamas gaminti bei  montuoti tik po virtuvės spintelių sumontavimo, tad bendras virtuvės sumontavimas trunka ilgiau. Tuo tarpu, metalas sukuria švaros ir sterilumo įspūdį, virtuvei prideda erdvės ir šviesumo, yra atsparus karščiui ir drėgmei, tačiau ant jo labai ryškiai matosi įbrėžimai, sunku prižiūrėti.

Aptarėme didžiąją dalį galimybių, kurias galite rinktis norėdami virtuvės interjere užpildyti tarpą tarp viršutinės ir apatinės spintelės. Tikimės, kad ši informacija jums padės priimti tokį sprendimą, kuris jus džiugins ne vienerius metus.