Statybos ir interjero pasaulyje fanera išsiskiria kaip universalus ir patikimas medžiagos tipas, unikalus dėl plačių pritaikymo galimybių ir natūralumo. Fanera dėl savo išskirtinių savybių vis labiau užkariauja interjerų erdves, o jos gamybos technologijos sparčiai tobulėja. Taigi patyrinėkime faneros pasaulį, jos naudojimo būdus, privalumus ir specializuotas rūšis, įskaitant jūrinę ir lanksčią fanerą.

Fanera gaminama iš drožto beržo, buko, alksnio, pušies, eglės, tuopos ar kito medžio lukšto, kurio sluoksniai yra klijuojami priešinga tekstūros kryptimi vienas ant kito. Taip suklijuota fanera yra labai tvirta, o kad laikui bėgant neišsigaubtų, sluoksnių skaičius visada yra daromas nelyginis. Norint išgauti lenktas formas, faneros sluoksniai yra klijuojami viena kryptimi.

Platus faneros panaudojimas

Šiais laikais fanera naudojama laivų statyboje, transporto pramonėje, baldų pramonėje, statant karkasinius –skydinius namus, aviacijoje , kelio ženklų gamybai, statybos pramonėje formuojant gelžbetonines konstrukcijas, reklamos gamyboje, durų gamyboje ir t.t. Taip pat išpopuliarėjo faneros panaudojimas interjero dizaino srityje. Iš jos yra gaminami baldai, laiptai, o iš išfrezuotų detalių gaminami įvairūs dekoro elementai. Fanera naudojama netgi fasado, vidaus sienų, lubų apdailai. Praktiškai beveik visose srityse galima būtų surasti jai panaudojimą, nes ją ne tik lengva apdirbti, bet kartu ji yra labai tvirta medžiaga.

Rūšys:

Faneros gaminami storiai yra nuo 3 mm iki 50 mm. Pagal paviršiaus kokybę fanera yra skirstoma į šias rūšis: B(I)- paviršius švarus be sakų ir užtaisymų, tinkamas lakavimo – dažymo darbams, BB ( II ) – paviršius be sakų, šakos yra išpjautos ir įklijuoti užtaisymai, tinkamas dažymui įvairių dangų klijavimui, faneravimui, WG ( III ) – paviršius su šakomis, C ( IV/IV ) – paviršius  šakotas, galimas viršutinio sluoksnio skylimas (pagrinde naudojama statybose baldų pramonėje, kur yra nematomos vietos ir pan.). Taip pat fanera gaminama ir su įvairiomis paviršiaus dangomis. 

Lietuvoje fanera dažnai naudojama minkštų baldų taip pat kėdžių gamyboje. Kietųjų baldų gamyboje populiari dėl savo gražios briaunos.

Specializuotos Faneros Rūšys:

Jūrinė Fanera. Ši rūšis ideali naudoti drėgnomis sąlygomis: naudojama laivų, jachtų statybai ar kitiems projektams, kur reikalinga užtikrinti ilgaamžiškumą ir atsparumą drėgmei.

Laminuota Fanera. Fanera su laminuotu paviršiumi pasižymi didesniu atsparumu drėgmei, įbrėžimams ir kitokiems pažeidimams. Laminatas padidina atsparumą aplinkos poveikiui, todėl ji yra patikimas pasirinkimas.

Lanksti Fanera. Kai jūsų projektas reikalauja lankstumo ir formų, lanksti fanera yra atsakymas. Jos lankstumas leidžia lengvai prisitaikyti prie unikalių formų, todėl yra itin tinkamas sprendimas baldų gamyboje ar meniniuose projektuose.

Patvarumas ir Ekologija

Fanera unikali ir dėl to, jog jos paviršių galima padengti įvairiais medienos lakais, dažais. Fanera nėra tokia lepi aplinkos poveikiui ir neskilinėja kaip natūralus medis. Pagamintas baldas iš faneros visada yra tvirtesnis, jį galima išmontuoti ir surinkti keletą kartų, paviršius visada galima atnaujinti lakais, dažais, ko negalima būtų pasakyti apie kitas alternatyvias medžiagas.

Atsižvelgiant į jos ilgaamžiškumą ir universalumą, fanera yra ekonomiškas ir ekologiškas pasirinkimas. Miškai, iš kurių yra naudojama kirstinė mediena, nuolatos atsodinami, o naudojami klijai visuomet tobulinami ir tiriami, kad atitiktų visus privalomus reikalavimus.

Dėl Jūsų projektui reikalingos faneros kreipkitės el. paštu j.salominas@trukme.lt arba tel. +37065543832.